Nya bostäder och butiker

Allbygg har uppfört ett helt nytt centrum i Lomma

Småskalig utveckling av Lomma centrum

 

Lomma har fått en helt ny centrumbebyggelse, ett småskaligt centrum som blivit en naturlig samlingspunkt för människor, näringsliv, service och upplevelser. Allbygg fick förtroendet att bygga de nya bostäderna, butikslokalerna och det nya torget.

Lommas nya centrum har uppförts i två etapper. Den första omfattar en huskropp med butiker i bottenplan och tolv radhus i två våningar ovanför butikerna. Där finns också en skyddad innergård med små privata altaner till de boende, planteringar och en gemensam lekplats.

I den andra etappen byggdes två huskroppar med bostadsrätter och ett trygghetsboende i två-tre våningar ovanför butikslokalerna i bottenplan. I den ena huskroppen finns en livsmedelsbutik och en bank i bottenplan, och ovanpå 66 bostadsrätter med altaner och balkonger som har grupperats kring en upphöjd innergård. I källarplan anlades ett parkeringsgarage. I den andra huskroppen finns lokaler för butiker, restauranger och en bank. Ovanpå finns ett av kommunens trygghetsboenden, Havsblick, med 34 lägenheter. Bostäderna har utsikt mot det nya torget eller den skyddade innergården.

Läs mer om Allbyggs projekt.

Läs mer om Lomma.

 

PROJEKT:

Lomma centrum

TYP AV ENTREPRENAD:

Etapp 1, hus B: totalentreprenad.

Etapp 2, hus A och C: delad entreprenad.

ENTREPRENADSTORLEK: ca 130 Mkr

TOTAL YTA:

Bostäder: totalt 11 450 kvadratmeter.
Kommersiella ytor: ca 6 000 kvadratmeter.

GENOMFÖRANDETID: Projektet genomfördes i två etapper. Första etappen, hus B, färdigställdes 2009 och den andra etappen, hus A och hus C, stod klar 2014.